Sara Hansson – It-strateg

Sara Hansson.

"Jag har världens roligaste jobb och är glad att olika tillfälligheter har lett till att jag hamnat här."

Hur länge har du jobbat i Rättviks kommun?

– Jag började att jobba som vikarie 2007 på särskolans fritids under tiden jag gick på gymnasiet. Sedan jobbade jag några somrar inom LSS fram till 2012 när jag fick en fast anställning på en nystartad gruppbostad.

Varför har du valt att jobba med det du gör?

– Jag tycker om att jobba med människor, lära mig nya saker och utvecklas. Idag jobbar jag på kommunens it-enhet. Hade någon sagt det för två år sedan hade jag aldrig trott på det men jag har världens roligaste jobb och är glad att olika tillfälligheter har lett till att jag hamnat här.

– När jag jobbade inom LSS arbetade vi med digitalisering och delaktighet, frågor jag brinner för. Jag fick frågan om att jobba som projektledare på socialförvaltningen under en period för att sprida arbetet till flera verksamheter. Med tiden blev det flera projekt och jag fick lära mig många nya saker och utvecklas i min roll. Idag arbetar jag på kommunens it-enhet och digitalisering och delaktighet står fortfarande i fokus men idag till en större målgrupp.

Vad har du för utbildning?

– Jag gick barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och efter det började jag studera till teckenspråk- och dövblindtolk.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?

– Det finns många utbildningar som är till stor fördel i yrket, bland annat inom digitalisering, förändringsledning och it.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att det är så varierande! Jag kan ha en digital grundkurs med kommunens seniorer på förmiddagen och på eftermiddagen skriver jag styrdokument. Det är verkligen högt och lågt men det är det jag gillar och tycker är utvecklande.

Vad har du för utmaningar?

– En sak som blivit mer tydlig för mig nu när jag haft olika tjänster inom kommunen är hur vi får till oss information. I min tjänst idag tar jag fram olika styrdokument och rutiner som många medarbetare behöver ta del av, bland annat inom informationssäkerhet och dataskydd. Samtidigt vet vi att många har fullt upp hela arbetsdagarna och inte har den tiden att läsa alla olika dokument eller i vissa fall inte vet om att dokumenten ens finns. Så vi behöver hitta andra sätt att sprida information på ett mer lättillgängligt sätt och skapa rätt förutsättningar att ta del av det så att informationen kommer ut, det är en utmaning.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Mina dagar ser väldigt olika ut! Oftast brukar det finnas en del mejl att svara på och möten att förbereda. En period nu har vi tagit fram en del styrdokument. Jag sitter med i olika grupper internt och regionalt så det brukar bli en hel del möten också.

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?

– Min resa inom kommunen från gruppbostad, till projektledare och idag it-strateg är ett bra exempel på att det går att utvecklas och byta tjänst internt i kommunen.

– Det finns också väldigt många utbildningar som handlar om digitalisering, ledarskap och förändringsledning att ta del av och öka sin kompetens.

Finns det något mer du vill berätta?

– Digitaliseringen bidrar till utveckling och underlättar vardagen för många men tyvärr inte för alla. Därför är jag glad att vi har ett DigidelCenter i kommunen där man som invånare kostnadsfritt kan få hjälp att komma igång och få svar på sina frågor om telefonen, surfplattan, datorn eller olika digitala tjänster som finns.

Din favoritplats/smultronställe i Rättviks kommun?

– Bysjön (Glistjärna) i solnedgång!