Rättviks kommun
Rättviks kommun

Coronaviruset, covid-19

Rättviks kommun följer händelseutvecklingen och fattar vid behov beslut med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Här samlar vi nyheter och beslut som gäller i kommunen samt länkar till ansvariga myndigheter.

Illustration av coronavirus.

Coronavirus. Illustration: CDC/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Rättviks kommun hade sitt första krisberedskapsmöte gällande covid-19 den 23:e januari 2020. Sedan har vi haft flera krisberedskapsmöten och aktiverat kommunens krisledningsnämnd. Krisledningsnämndens uppgift är att fungera som kommunens ledningsfunktion vid extraordinära händelser.

Nationella råd

Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Särskilt viktigt är att du skyddar personer i riskgrupper mot smitta.

  • Stanna hemma vid symtom på covid-19.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant.
  • Umgås smittsäkert. Om du träffar personer som du normalt inte träffar bör ni hålla avstånd och umgås utomhus.
  • Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel.
  • Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan.
  • Träffa personer i riskgrupp på ett säkert sätt.

Källa: Krisinformation.se: Nationella råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ring 113 13 eller sök information på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid allmänna frågor.

Organisationer som erbjuder stöd

Behöver du prata med någon så hittar du en lista på organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt och mejl på rattvik.se/oro Länk till annan webbplats..

Digital vårdcentral

Med Region Dalarnas app Min vård kan du träffa läkare eller ungdomsmottagning och få medicinska konsultationer via videosamtal. Det är viktigt att inte besöka akutmottagning eller vårdcentral om du har symtom på luftvägsinfektion – ring först 1177 eller din vårdcentral, eller besök appen Min vård.

Mer information och instruktioner finns på www.1177.se/Dalarna/minvard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

De senaste nyheterna

Information för dig som företagare

Kontakt

Jonny Jones, Krisledningsnämndens ordförande
0248-702 50

Martin Clarstedt, Miljö- och byggchef
0248-70 142