Vigselförrättare

Ett bröllop i Socitetspaviljongen som har målningar på väggen och finna spröjsade fönster. Vigselförrätaren är kvinna och klädd i rättviksdräkt.

Bröllop i Socitetspaviljongen vid Hvilan, en av många vigselplatser i kommunen. Foto: © 2010, Margareta Kurtén.

Många viger sig borgerligt i Rättvik

Pampigt eller enkelt. Med eller utan ringar.I en borgerlig vigsel har ni stora möjligheter att på egen hand skräddarsy er ceremoni. Och i Rättviks kommun är vigselförrättarna ovanligt många – hela sex stycken. Vigseln är gratis. I genomsnitt väljer mellan 20 och 30 par att viga sig borgerligt i Rättvik varje år. Många av paren kommer från andra platser i Sverige, några par är från utlandet. Vissa är turister, en del har anknytning till bygden.

Därför Rättvik

Hos en del av paren kan vi finna svaret i längtan till de historiska värden som förknippas med Siljansbygden och Rättvik. Andra väljer Rättvik eftersom de upplever att det är smidigt och enkelt att viga sig här. Och i vissa fall kommer paren hit efter att ha rekommenderats av vänner som haft sin vigselförrättning borgerligt här.

Olika vigselplatser

Vigselförrättning kan ske på olika platser exempelvis i Rättvik kommunhus, på Långbryggan eller på någon annan vacker plats som man vid bokningstillfället kommit överens om med vigselförrättaren. Ceremonin är kort. Den kan ta två minuter om paret väljer den längre varianten, eller endast 20 sekunder om de väljer den korta versionen.

Pampigt eller flärdfritt

I en borgerlig vigsel välsignas inte ringarna. Följaktligen behövs inga ringar. Men en ringväxling kan äga rum – om paret så önskar. Vissa par har kommit till kommunhuset i landå klädda i högtidsklädsel. Andra har kommit i jeans och önskat stor enkelhet.

Orsaker till borgerligt

Det finns flera orsaker till varför par väljer att viga sig borgerligt. I vissa fall handlar det om att de vill ha en enkel ceremoni, i andra fall vill de undvika religiösa inslag, eller så kan de ha varit gift tidigare.

Rättsligt bindande

Den borgerliga vigseln är rättsligt bindande, och eftersom den saknar religiösa inslag så är den också ett bra alternativ om makarna har skilda religioner.

Vigselförrättarna i Rättvik

Vill ni gifta er borgerligt vänder ni er till någon av våra vigselförrättare nedan för tidsbokning och information.

Anette Riesbeck

Annette Riesbeck

Annette Riesbeck

Annette var kommunalråd i tio år (2011 till och med 2020). Hon känner ett stort engagemang för människor och att få vara delaktig i en vigselceremoni ser hon som ett privilegium. Annette anpassar naturligtvis vigseln efter brudparets önskemål men finns intresse delar hon gärna med sig av sina idéer och tankar.

Kontakt

Annette Riesbeck
annette.riesbeck@telia.com
070-205 39 84

Foto på Åsa Björklund

Åsa Björklund

Åsa Björklund

Hon har ett stort och genuint intresse för människor. Under många år arbetade hon som lärare och rektor. Åsa trivs med att hålla tal.
– Jag tycker om att viga. Det är ett härligt uppdrag i en situation som är positiv.
Åsa anpassar vigseln efter brudparets önskemål.
– Som exempel kan jag nämna att jag gärna viger klädd i min Rättviksdräkt.

Kontakt

Åsa Björklund
0248-12 568, 070-356 98 11

Foto på Jonny Jones

Jonny Jones

Jonny Jones

Jonny har tidigare varit kommunalråd i 14 år och kommun­fullmäktiges ordförande till och med 2014. Han är vid sidan av de politiska uppdragen också jord- och skogsbrukare. Jonny Jones tillbringar en stor del av sin lediga tid i naturen och är en hängiven jägare.

Många politiska förpliktelser i det dagliga schemat gör att han måste vara sovrande i valet av vigseluppdrag.

– Jag viger helst de par som vill att högtiden ska ramas in av våra traditioner och vara lite speciell. Jonny Jones viger då klädd i sin Rättviksdräkt.

Kontakt

Jonny Jones
0248-70 250
jonny.jones@rattvik.se

Foto på Bengt Staffas

Bengt Staffas

Bengt Staffas

Ser en ära i att få viga där kärleken spirar. Lyssnar gärna in speciella önskemål runt vigseln när det gäller plats och innehåll.

Har under lång tid arbetat med, för och bland människor i allmänhet, och yngre i synnerhet. Mina två hobbys är radiostyrt modellflyg och veteranbilar. Är aktiv inom föreningslivet i vår kommun samt i grannkommunen Leksand

Mejla eller ring mig vid intresse.

Kontakt

Bengt Staffas
070-250 68 67
smurfbengan@hotmail.com