Rättviks kommun

Ett friskare Rättvik

Ett gott liv för alla.

Vi arbetar med att stärka gemenskapen hos invånarna i Rättviks kommun. Vi vill att alla får ökad kunskap om aktiviteter som stärker ett gott och hälsosamt liv.  

Vi vill hjälpa människor att hitta livets glädjeämnen och förstå vad kroppen behöver för att må bra.

Lättläst

Ett gott liv för alla

Vi arbetar med fyra viktiga områden

  • Meningsfull sysselsättning.
  • Social gemenskap och mötesplatser.
  • Trygghet och säkerhet.
  • Hälsovanorna.
    – Vettiga matvanor.
    – Rörelse i vardagen.
    – Sömn.

Det är aldrig för sent att börja träna!

Forskning har visat att alla, även de allra äldsta, kan öka sin muskelstyrka tack vare styrketräning. Fysisk aktivitet är nödvändig för skelettet. Den har också positiva effekter på kondition, muskelstyrka och koordination vilket minskar risken för frakturer om olyckan är framme.

Motion kan även förbättra ditt psykiska välmående, eftersom alla organ i kroppen som berörs av våra stressreaktioner påverkas när vi rör oss.

Vardagsaktiv och fysisk träning.

Vardagen innehåller många tillfällen för motion. Du kan vara fysiskt aktiv genom att till exempel ta en promenad, hänga tvätt, städa eller ställa upp porslin i skåpen.

Med åren blir muskler och leder stelare. Genom fysisk träning som att träna styrka, smidighet och balans, håller du dig i form.

Du som tränar tre gånger i veckan kan bromsa det biologiska åldrandet med ungefär tio år. Är du ovan vid träning kan du få träningsvärk och bli lite stel i musklerna i början.

Balansträning har stor betydelse för att minska risken för fall. Mycket ska samspela för en god balans: balansorganen i örat, känsel i huden och funktionen i leder och muskler.
Fysisk aktivitet förbättrar dessa förmågor.

Tage Danielsson

"Kroppen mår bra om du rör på den,
då blir det bättre humör på den."

Tillsammans för ökad livskvalitet och hälsa.