2023-12-06

Företagsstafetten besöker Jens Rydén Media AB

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Jens Rydén Media AB.

Joanna Stridh till vänster överlämnar stafettpinnen till Jens Rydén. Till höger står Helena Back.

Vi träffar Jens Rydén som ursprungligen kommer från Umeå. Efter gymnasiet gick han flera media- och designkurser på Umeå Universitet innan han 2004 flyttade till Stockholm och började studera på Berghs School of Communication.

Efter ett par års studier började Jens arbete med formgivning inom tidningsbranschen, närmare bestämt på tidningen FHM - For Him Magazine.

– Ja, det var ett roligt arbete och jag lärde mig mycket under den tiden. När magasinet lades ner fick jag genast ett nytt jobb på tidningen Misstänkt. Jag var med och startade upp tidningen och det var nog det mest intressanta jobb jag haft. Jag var delaktig i allt, från möten med polisen där vi diskuterade både aktuella ärenden och gamla ouppklarade mordfall, till formgivning, fotografering med mera, säger Jens Rydén.

Efter ”krimvärlden” blev det ”teknikvärlden” och Jens började jobba på magasinet Teknikens Värld, ett arbete han fortfarande har kvar men idag som frilans.

– Ja, i samband med pandemin 2020 valde jag att flytta till Rättvik och i somras startade jag dessutom mitt eget företag Jens Rydén Media AB. Drömmen är naturligtvis att jag ska kunna livnära mig på mitt eget till 100 procent men just nu är det en perfekt kombination, säger Jens.

Specialist på skivomslag

På bordet framför oss ligger ett stort antal skivomslag och det råder ingen tvekan om vilken musikgenrer som tilltalar Jens mest.

– Nej, jag gillar hårdrock och jag fotograferar ofta hårdrock-band och det i skiftande miljöer. Vid ett specifikt tillfälle fick jag möjlighet att fotografera en grupp i de gamla lokstallarna här i Rättvik. Det var en helt perfekt miljö för ändamålet och bilderna blev riktigt, riktigt bra. Att fotografera hårdrockband kräver en hel del förberedelser och rekvisita. Som ett exempel kan jag berätta om en fotografering då jag lyckades få fram både gamla gasmasker och fängelsetröjor till plåtningen. Nu blir det mycket fotografering men jag gör en hel del rörligt material också. Det skulle vara otroligt roligt att göra musikvideos men jag ser också fram emot att bredda mitt arbete och jobba mer mot företag, det vill säga med mer traditionell reklamfotografering och formgivning, avslutar Jens.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag upplever att det här i Rättvik, precis som på andra mindre orter, finns en familjär känsla som innebär att människor bryr sig om varandra och vill göra ett bra jobb. Jag uppskattar också att det händer så mycket här i kommunen och det är roligt. Vill också nämna Robin Layton som arbetar som vägingenjör på kommunen. Han var väldigt hjälpsam när jag ville fotografera i lokstallarna.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Ja, det finns många bra musiklokaler i kommunen men det skulle kanske gå att göra någonting mer av dessa. Jag skulle vilja samarbeta med andra och kanske kunna få i gång konsertlivet inom subkulturen. Jag är själv uppvuxen med fritidsgårds-konserter varje helg. Det var naturligtvis en annan tid men jag uppskattade det mycket och skulle vilja utveckla det igen.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Jens skickar nu stafettpinnen vidare till Lindas Klippotek som vi besöker i början av nästa år.

Vid dagens företagsbesök deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens andre vice ordförande, Helena Back från näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information