2023-11-14

Företagsstafetten besöker Stall Viktor Lyck

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Stall Viktor Lyck.

Ulrica Momqvist till höger överlämnar stafettpinnen till Viktor Lyck i mitten. Till vänster: Samhällsbyggnadschef Per-Johan Backlund.

När vi kliver in i stallet på Rättviks travbana är det full fart. I stallgången står Viktor Lyck med sin sambo Jonna Träskvik och en av stallets många hästar. Viktor växte upp med hästar och enligt uppgift var ordet ”häst” det första han kunde säga som liten pojke.

Viktor tillbringade mycket tid på travskolan här i Rättvik. Han började tidigt med ponnytrav och när det var dags att välja gymnasieutbildning fanns det bara ett alternativ – travgymnasiet i Wången. Viktor och Jonna startade sin verksamhet för tre år sedan och sedan dess jobbar de tillsammans och idag har de dessutom två anställda.

– När vi startade vår verksamhet började vi med sju hästar, idag har vi 36 varav 16 stycken är ettåringar. Det var lite svårt i början för mycket i den här branschen handlar om att ha bra kontakter. Naturligtvis blir det lättare och lättare för i takt med framgångarna kommer fler och fler hästar. Just nu har vi fyra hästar i stallet som vi äger själva men vi är också delägare i några stycken, säger Viktor Lyck.

En arbetsdag börjar klockan 6.30 med att hästarna fodras.

– Ja, det är det första vi gör. När hästarna ätit färdigt släpper vi ut dem i hagarna och stallsysslorna tar vid innan det blir morgonfika. Efter frukost börja vi köra. Ettåringarna körs sex kilometer, fyra dagar i veckan och de äldre hästarna tränas två gånger i veckan. Aveln har gjort att vi får fler och fler unga hästar som presterar alltmer, men det är naturligtvis väldigt individuellt. Det är kanske runt tio procent av hästarna som startar som tvååringar och uppe emot 70 procent som startar vid tre års ålder. Nu är det ju så att det krävs ganska många hästar i träning för att få fram någon riktigt framgångsrik, säger Viktor.

Ungefär hälften av hästarna i stallet ägs av flera personer. Viktor har flera andelsägare och priserna varierar beroende på bland annat hästens stam. Det som är vanligast och också mest attraktivt bland Viktors ägare är hästarna de har köpt in för mellan 100 000 – 150 000 kronor. Den summan delas på 20 ägare, sedan tillkommer en kostnad för den dagliga driften på cirka 750–900 kronor per månad.

– Våra runt 100 hästägare är viktiga så varje år arrangerar vi en stor hästägarträff i samband med V75 här i Rättvik. Alla andelsägare är naturligtvis inbjudna och i fjol kom drygt 70 personer från olika delar av landet. Det är hård konkurrens i branschen. Det kommer inte in så många nya hästägare så på sätt och vis slåss vi ju om samma människor och hästar med för den delen, säger Viktor.

Fina resultat

2022 var det andra året han tävlade med den första kullen hästar i Stall Viktor Lyck. Viktor startade med ett antal treåringar och med en av dessa, den rättviksägda hästen Intervall, kvalade han in till E3, vilket är ett av de största loppen för treåringar i Sverige.

– Mitt mål är att bli bäst på Rättvikstravet och det ser ljust ut i år. Allt handlar om antalet vinster och inkörda pengar. Hittills i år har jag kört in 1,2 miljoner och det känns bra, säger Viktor.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Vi trivs jättebra här i Rättvik för det finns så mycket att göra och vi som har små barn behöver aldrig åka långt för att hitta på någonting att göra. Eftersom vi har två små barn, två och tre år gamla, letar vi nu hus i närheten av travet.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Man skulle kunna marknadsföra Rättvik mycket mer än man gör.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Viktor skickar nu stafettpinnen vidare till Mudde's Bygg som vi besöker om ett antal veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Per-Johan Backlund, Samhällsbyggnadschef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information