2023-01-17

Företagsstafetten besöker Botans Lantbruk

Gruppbild från företagsstafettens besök på Botans Lantbruk.

Från vänster: Per-Johan Backlund, Kristina Pershagen Samuelsson, Bengt Samuelsson, Krister Östman, Stefan Larsson, Linda Jonsson, Fredrik Samuelsson, Josefin Samuelsson, Fredrik Ollén och Ola Skoglund.

När vi kommer till Botans Lantbruk i Stumsnäs är morgonmjölkningen klar och personalen är samlad i fikarummet. Bengt Samuelsson som är född och uppvuxen på gården berättar om sin farfar och de fyra–fem kor som då fanns på gården. På 1960-talet tog Bengts far och hans bröder över. De byggde en ladugård för 40 mjölkkor och sedan dess har gården byggts ut i omgångar.

Både Bengt och hustrun Kristina Pershagen Samuelsson är utbildade husdjurstekniker och de gick på lantbruksskolan i Rättvik. Efter avslutad utbildning arbetade Bengt med foderrådgivning och Kristina med djurhälsovård för att sedan arbeta tio år som avelsansvarig i Dalarna, Gästrikland och Hälsingland.

Idag driver de flera gårdar, bland annat i Stumsnäs och Gagnef. De samarbetar också med dottern Josefin som tillsammans med sin sambo har en spannmålsgård i Stora Skedvi.

– Ja vi har verksamhet på flera ställen. Förutom den här gården med cirka 300 kor arrenderar vi, sedan några månader tillbaka, ytterligare en gård här i Stumsnäs där vi har våra köttraskorsningar. Vi seminerar helt enkelt de kor som ger dåligt med mjölk med en köttras. På så sätt föder vi upp ett halvblod som växer väldigt bra. Här i Stumsnäs har vi idag runt 670 individer men totalt sett rör det sig om närmare 1 000 djur, säger Kristina Pershagen Samuelsson.

Botans Lantbruk omsätter 24 miljoner kronor och sysselsätter ungefär nio personer på heltid samt ett antal ungdomar på kvällar och helger. En arbetsdag börjar med mjölkning klockan fyra.

– Ja, det är 260 kor som ska mjölkas. Man börjar med att torka av kons juver och sätter på ”kopparna”. Korna går in i en så kallad mjölkkarusell där de blir mjölkade. Det går in 19 kor per tillfälle så vi brukar bli klara till klockan åtta, säger Linda Jonsson.

– Under mjölkningen utfodras djuren och vid sjutiden åker vi över till Ickholmen där vi har 170 kvigor som också ska utfodras, säger Krister Östman.

– Efter mjölkning och utfodring vilar och idisslar korna några timmar, sedan börjar vi om igen, säger Linda och skrattar.

Den personal som kommer allra först brukar sluta vid 13-tiden och de som arbetar dag jobbar fram till klockan 17. Ett nytt gäng går på ett pass vid klockan 19. Även de börjar med att göra rent i båsen och mjölka. Det kommer förstärkning några timmar på kvällen och siste person går hem vid klockan 00.30.

Ny stor investering

I mars kommer Botans Lantbruk att ersätta sin mjölkkarusell med nya mjölkrobotar. En robot klarar mellan 50–60 kor så investeringen omfattar fem robotar samt en viss ombyggnation till en kostnad av åtta miljoner kronor.

– Mycket handlar idag om moderna maskiner och traktorer. Vi har fem nya traktorer som körs i princip hela tiden. På försommaren slår vi första skörden här i närområdet innan vi åker vidare till Gagnef och kör. När det är klart åker vi tillbaka hit och därefter slår vi på Ickholmen, hos Kristinas bror i Vika utanför Falun och sedan i stora Skedvi. När allt är klart har vi slagit gräs på ungefär 800 hektar och då är det nästan dags att börja om. När det är bra väder kör vi ungefär 100 hektar per dag, säger Stefan Larsson.

”Vi har ett betydelsefullt jobb som handlar om mycket mer än mjölk”

Det råder ingen tvekan om att de åtta personer som samlats runt bordet trivs med sin vardag. De är alla eniga om att jobbet är en livsstil och att de bidrar till väldigt mycket.

– Vi skapar mat, vi bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald. För många av oss är arbetet här långt mycket mer än ett jobb, det är också en hobby, säger Josefin Samuelsson.

Bengt och Kristina satsar stort och har en tydlig plan för framtiden.

– Ja vi planerar för att våra tre barn, Josefin, Fredrik och Mikaela ska kunna ta över en dag. De har alltid varit intresserade och delaktiga i arbetet så det blir säkert väldigt bra, avslutar Kristina.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Rättvik känns tryggt och det är vackert. Här finns många små företag och familjeföretag och det känns genuint. Vi har fina förutsättningar att bedriva lantbruk här i kommunen och vi är glada över att våra kommunpolitiker och de tjänstemän vi har kontakt med har förståelse för vår verksamhet. Det finns ett stort engagemang här i bygden och det är bra.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Många talar om en levande landsbygd men man måste också värna en utvecklande landsbygd. Alla som gästar vår fina bygd sommartid måste förstå att det här är vår vardag året om.

Vi tackar för ett trevligt och informativt samtal. Botans Lantbruk skickar nu stafettpinnen vidare till Jonas Gruvris Gräv AB.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens förste vice ordförande, Per-Johan Backlund, chef för Samhällsutvecklingsförvaltningen och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information