Gå till innehåll
Rättviks kommun
Rättviks kommun
2019-10-09

Lyckad älgjakt på äldreboende

På Backåkern äldreboende i Boda, Rättviks kommun, var det en digital jaktdag i går tisdag. Kokkaffe och korvgrillning över öppen eld samt "Vilda lådan" var annat som de boende fick uppleva.

En person sitter inomhus på en stol med en digital bössa.

De boende på Backåkern fick testa den digitala skyttesimulatorn.


Älgarna jagades helt ofarligt och väldigt miljövänligt med hjälp av en digital skyttesimulator.

–Det var mycket uppskattat och trevligt säger en glad Sara Hansson!

Sara är Rättviks kommuns projektledare gällande digitalisering på socialförvaltningen men även projektledare för Rättviks DigidelCenter. Digidel handlar om digital delaktighet och digital kunskap åt alla. Oavsett ålder och allt är gratis. Mer information om Digidelcenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du här på rattvik.se.

Grillad korv, kokkaffe och "Vilda lådan"

–Vi grillade korv och kokade kaffe över öppen eld, berättar Sara. De boende på Backåkern fick testa skyttesimulatorn som Leif Risander, jakt- och fiskehandläggare från Studiefrämjandet, hade med sig.

Leif hade också med ”Vilda lådan” med skinn, horn och andra djursaker. Han berättade om älgar och andra djur och de äldre fick känna på skinn och pälsar. Det fanns en digital eld på Tv:n och skogsljud hördes i bakgrunden.

Även det kommunala äldreboendet Orestrand i Furudal var inbjudna att delta.

–När man inte kan ta sig ut i skogen längre får vi ta älgjakten till äldreboendet istället, kommenterar Sara Hansson dagens aktiviteter.

Diverse jaktrelaterade prylar. Horn, päls, kläder med mera.

"Vilda lådan" innehöll diverse natur- och jaktrelaterade föremål.


Glädje och gemenskap vid måltiderna

Förutom Sara har många andra kommunanställda engagerat sig i att förverkliga idén om en jaktdag för de äldre. Bland dessa kan nämnas Rättviks kommuns dietist Linnéa Nallgård.

Linnéa brinner inte bara för näringsrik och god mat, hon arbetar även på flera sätt för att få in glädje och gemenskap vid måltiderna. Att ha spännande och trevliga teman för måltiderna är något som är ett stående inslag vid kommunens äldreboenden.

Bord med kaffekoppar och jakttidningar.

 

Skylt vid entrédörr med texten "Jakt pågår".