Gå till innehåll
Rättviks kommun
Rättviks kommun
2019-09-13

Näringsdepartementet besökte Stiernhööksgymnasiet

17 delegater från Näringsdepartementet besökte Rättviks kommuns fina gymnasieskola för att lära sig mer om Stiernhööksgymnasiets populära naturbruksprogram. De fick även en inblick i projektet Återtaget och dess historia.

Anders Knapp föreläser i en aula på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Många människor lyssnar på föredraget.

Anders Knapp föreläser.


Delegaterna är just nu på studieresa i Dalarna och i går, torsdag 12 september, så gästade de Rättviks kommun. Vid besöket i Rättvik togs de emot på Stiernhööksgymnasiet av rektor Carolina Svedjeland, gårdschef Anders Knapp och Jonny Jones som genom åren arbetat aktivt med projekt Återtaget.

Bred kompetens

De 17 besökarna jobbar på Näringsdepartementets djur- och livsmedelsenheten. Delegaterna arbetar med allt från vatten till växtodling, djurhållning, smittskydd och foder. Även arbete inom forskning, upphandlingar och statistik samt projekt som ”Från jord till bord” och arbete med den nationella livsmedelsstrategin hör till deras arbetsuppgifter.

Modern utbildning med gamla anor

Rektor Carolina Svedjeland konstaterade att det var en ofantligt stor mängd kompetenser som samlats i aulan på Stiernhööksgymnasiet. Carolina fortsatte med att presentera skolan och dess historia med fokus på naturbruksutbildningens inriktning lantbruk, som en gång i tiden startades av Anders Zorn i Mora och 1955 flyttades till sin nuvarande plats i Rättvik.

– Den nationella livsmedelsstrategin är oerhört viktig för oss i vårt arbete med att utbilda framtidens livsmedelsproducenter, sa Carolina.

Projekt Återtaget presenterades

Gårdschef Anders Knapp fortsatte med att presentera hur driften inom lantbruksinriktningen ser ut idag och Jonny Jones avslutade med att berätta om projekt Återtagets historia och nuvarande utformning med återtag av exempelvis nötkött, lammkött, potatis, havregryn och honung. Tillsammans presenterade de en helhet av Stiernhööksgymnasiets historia, nuläge, framtidsvisioner och utmaningar på vägen.

Guidning och egenodlad mat

Därefter bjöds det på nybakad morotskaka och morotsstavar. Morötterna kom självklart från gymnasiets egna odlingar. Efter fikapausen guidade Karin Lundin, ladugårdsföreståndare, runt delegaterna på området. Först i mjölkladugården med sina 75 mjölkkor, sedan förbi grisarna och till sist till fårhuset där lamningen är i full gång och de nyfödda lammen fick allas beundran.

Många människor tittar på skolans traktorer vid maskinhallen.

Vid maskinhallen

God träning för arbetslivet

Anders Knapp visade maskinhallen och alla maskiner som nu står redo att gå ut i höstbruket med start denna veckan. Därefter fick alla följa med ut till potatisåkern och se elever, in action, plocka potatis.

– Det är viktigt för oss att det är eleverna som får ta hand om arbetet på gården och jordarna. De ska få god träning hos oss och känna sig trygga och säkra i sin yrkesroll när de går ut i arbetslivet, poängterade Anders Knapp.

En stor ljus sal där många personer sitter ner och äter morotskaka.

Morotskaka i caféet

Naturbruksprogrammet – en populär utbildning

Tjänstepersonerna visade stort intresse för gymnasiet och dess verksamhet. De var bland annat intresserade av hur Stiernhööksgymnasiet lyckas hålla ett så gott söktryck till naturbruksprogrammet. Söktrycket till Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk på Stiernhööksgymnasiet har tredubblats under de senaste fem åren.

Besöket avslutades med skollunch i skolmatsalen. Där bjöds det på från grunden hemlagad lasagne med återtags-köttfärs och egenodlad vitkåls- och grönkålssallad. Delegaterna avtackades innan återfärd med en Rättvikshäst och en inbjudan att komma åter och fördjupa sig i fler av Stiernhööksgymnasiets alla utbildningar.

Text och bilder Jeanett Walerholt Rousu

Mer information om Stiernhööksgymnasiet och alla dess utbildningar via denna länk till skolans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.