Rättviks kommun
Rättviks kommun
2018-11-09

Rättvik rankas som bästa skolkommun i Dalarna

I Lärarförbundets årliga undersökning rankas Rättviks kommun som bäst i Dalarna. Bland Sveriges alla 290 kommuner får Rättvik en hedrande 32: a plats.

– Det är naturligtvis fantastiskt roligt att vårt målmedvetna arbete ger fortsatt resultat, säger Rättviks kommunalråd Annette Riesbeck (c). Jag vill rikta ett stort tack till all vår skolpersonal som gör sitt bästa för våra barn och unga - tack för fina insatser!

Undersökningen Bästa skolkommun bygger på statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, och Skolverket. Men också på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Idogt arbete

– Jättekul att vårt idoga arbete ger bra resultat, säger kommunens skolchef Lars Kratz.

– I Rättvik är vi duktiga på att få eleverna godkända. Lärarna i Rättvik får bra förutsättningar att göra ett bra jobb, menar Lars.

– Hög resurstilldelning, bra lärartäthet, bra löner och bra samtalspart till facket. Det är några av våra framgångsfaktorer. Men även om Rättvik fått bra ranking så finns det en hel del utmaningar att ta tag i, säger Lars.

– Vi kan bland annat bli ännu bättre på att stötta elever att uppnå de högre betygen, avslutar Lars.

Fantastisk personal

Joanna Stridh (c) är bildningsutskottets ordförande i Rättviks kommun och hon gläds också över den fina rankingplaceringen. Hon pekar på flera goda resultat för skolorna i Rättvik. Till exempel den höga andelen elever i årskurs 9 som är godkända i alla ämnen och att fler fullföljer gymnasiet inom 3 år.

– Vi satsar stora resurser på skolan, även om jag självklart önskar att det fanns mer att fördela. Vi har en fantastisk personal och att vi ligger på topp i olika rankingar är en viktig del i vår attraktionskraft, säger Joanna.

Uppmuntra och inspirera

På Lärarförbundets webbplats kan man läsa nedanstående om rankingen och undersökningen Bästa skolkommun.

”Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun sätter fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Vi utser Sveriges bästa skolkommuner för att uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. Förhoppningen är att Bästa skolkommun ska inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare.”

Läs mer om rankingen, kriterierna med mera via denna länk till Lärarförbundets egen webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.