Rättviks kommun
Rättviks kommun
2020-12-14

Nationella råd, restriktioner och tillfällig covid-19-lag

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. 

Nationella råd

Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Från och med 14 december är du skyldig att:

  • Stanna hemma och testa dig vid symtom på covid-19.
  • Begränsa nya nära kontakter. Umgås bara med personer som du bor med eller några få vänner och närstående.
  • Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel.
  • Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.

Källa: Krisinformation.se:s sida "Nya skärpta nationella råd" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ytterligare restriktioner – detta gäller just nu

Utöver de allmänna råden finns ytterligare nationella restriktioner. Krisinformation.se samlar de förbud samt de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin. Sammanställningen utgår från de råd och rekommendationer som påverkar dig som individ.

Läs mer på "krisinformation.se, Coronapandemin: Detta gäller just nu" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillfällig covid-19-lag

Till och med september i år gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. På Länsstyrelsen Dalarnas webbplats finns information om aktuella begränsningar och åtgärder. Länsstyrelsen är även ansvarig för tillsynen.

Läs mer på "Länsstyrelsen Dalarna: Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..