Rättviks kommun
Rättviks kommun

Krogkoll – framtidens alkoholtillsyn siktar på säkra krogbesök för ungdomar

I ett samarbete mellan Rättviks kommun, Tillväxt och tillsyn, Varannan Vatten och lokala nöjeskrogar har projektet "Krogkoll" startats.

Christoffer Knapp och Jesper Pellgard

Projektet är ett förebyggande arbete av unga, för unga. Med en utbildning där åhörarna själva deltar aktivt, åker Christoffer och Jesper runt och föreläser för gymnasieungdomar över 18 år om alkohollagen, alkoholens fysiska och psykiska effekter. Vi vill förbereda unga människor inför ett krogbesök, så det blir så roligt som möjligt, för alla.

Samarbete

Christoffer Knapp och Jesper Pellgard är två unga killar i Rättvik som dragit igång projektet ”Krogkoll”. Projektet Krogkoll är ett samarbete mellan Rättviks kommun, Tillväxt och tillsyn, Varannan vatten, och lokala nöjeskrogar/bryggerier i Rättviks kommun. Krogkoll är ett förbyggande arbete av unga, för unga.

– Det är hög tid att vi slutar att prata om unga och deras vanor, och istället pratar med dem. Det ger smart social hållbarhet i Sveriges kommuner, säger Christoffer.

Christoffer och Jesper vill höja kunskapsnivån hos ungdomarna

Christoffer och Jesper har båda ett förflutet i krogbranschen, där de i några år jobbat som bartenders och som ordningsvakter. Båda har praktisk erfarenhet av hur det brukar se ut på krogen och syftet med detta projekt är att förbereda unga människor inför ett krogbesök.

– Vi vill minska risken att något går snett helt enkelt och höja kunskapsnivån om alkohollagen, alkoholens fysiska och psykiska effekter hos besökarna. Risken att något går snett ökar ju mer alkohol du konsumerar och vår målsättning är att ungdomar ska ha roligt på krogen utan att det händer något tråkigt! Det största problemet idag på krogen är oförståelse och brist på kommunikation, menar Jesper.

Föreläsning med en nyskapad interaktiv utbildningsplattform

Christoffer och Jesper föreläser främst i gymnasieskolor årskurs två och tre, målgruppen ska ha fyllt 18 år eller på väg att fylla 18 år. I föreläsningen avvänder de en nyskapad interaktiv utbildningsplattform.

Gymnasieungdomarna får möjlighet att själva vara aktiva och spela upp olika situationer för varandra. Efteråt diskuterar de tillsammans vad som är smart, och hur man bör bete sig på krogen för att besöket ska bli så roligt som möjligt, för alla.

– Det här är precis det vi behöver för att öka säkerheten på krogen och minska de skadliga effekterna orsakade av alkohol, säger Robin Sjöblom, VD för Rättvik/Falun Bowling & Krog.

En målsättning är även att minska de sexuella trakasserier som förekommer i krogmiljöer. Förebyggande insatser och ökad kunskap och förståelse för varandra är grundstommen för kommunens tillsynsarbete inom många områden.

– Tack vare Christoffer och Jespers koncept är jag övertygad om att krogarna kommer att få lättare att hantera sin vardag och att chansen ökar för att krogen blir en ännu tryggare, bättre och trevligare plats där unga kan roa sig.

Att värna om våra unga och att hjälpa företagarna att göra rätt är en tradition vi haft i många år och som vi ska vara rädd om och skapa förutsättningar för, säger Jennie Prans, alkoholhandläggare, som också ansvarar för kommunens alkoholtillsyn.

Kontakt

Martin Clarstedt
enhetschef miljö- och byggenheten
martin.clarstedt@rattvik.se
0248-70 142

Krogkoll
krogkoll@tillvaxtochtillsyn.se
070-245 13 00