Rättviks kommun
Inloggning för skribenter
Personalinloggning mejlprogram

Vigselförrättare

Ett bröllop i Socitetspaviljongen som har målningar på väggen och finna spröjsade fönster. Vigselförrätaren är kvinna och klädd i rättviksdräkt.

Bröllop i Socitetspaviljongen vid Hvilan, en av många vigselplatser i kommunen. Foto: © 2010, Margareta Kurtén.

Många viger sig borgerligt i Rättvik

Pampigt eller enkelt. Med eller utan ringar.
I en borgerlig vigsel har ni stora möjligheter att på egen hand skräddarsy er ceremoni.
Och i Rättviks kommun är vigselförrättarna ovanligt många – hela sex stycken. Vigseln är gratis.
I genomsnitt väljer mellan 20 och 30 par att viga sig borgerligt i Rättvik varje år. Många av paren kommer från andra platser i Sverige, några par är från utlandet. Vissa är turister, en del har anknytning till bygden.

Därför Rättvik

Hos en del av paren kan vi finna svaret i längtan till de historiska värden som förknippas med Siljansbygden och Rättvik. Andra väljer Rättvik eftersom de upplever att det är smidigt och enkelt att viga sig här – det går snabbt att få tid. Eftersom vigselförrättarna är många så kan vi arrangera en ceremoni med kort varsel. Och i vissa fall kommer paren hit efter att ha rekommenderats av vänner som haft sin vigselförrättning borgerligt här.

Olika vigselplatser

Vigselförrättning sker i Rättvik kommunhus, på Långbryggan, på fäbodar, på vackra platser, i naturreservat … ja, där paret så önskar. Själva ceremonin är kort. Den kan ta två minuter om paret väljer den längre varianten, eller endast 20 sekunder om de väljer den korta versionen.

Pampigt eller flärdfritt

I en borgerlig vigsel välsignas inte ringarna. Följaktligen behövs inga ringar. Men en ringväxling kan äga rum – om paret så önskar. Vissa par har kommit till kommunhuset i landå klädda i högtidsklädsel. Andra har kommit i jeans och önskat stor enkelhet.

Orsaker till borgerligt

Det finns flera orsaker till varför par väljer att viga sig borgerligt. I vissa fall handlar det om att de vill ha en enkel ceremoni, i andra fall vill de undvika religiösa inslag, eller så kan de ha varit gift tidigare.

Rättsligt bindande

Den borgerliga vigseln är rättsligt bindande, och eftersom den saknar religiösa inslag så är den också ett bra alternativ om makarna har skilda religioner.

Vigselförrättarna i Rättvik


Foto på Anette Riesbeck

Annette Riesbeck

Kommunalråd sedan januari 2011.
Annette känner ett stort engagemang för människor och att få vara delaktig i en vigselceremoni ser hon som ett privilegium. Annette anpassar naturligtvis vigseln efter brudparets önskemål men finns intresse delar hon gärna med sig av sina idéer och tankar.

Foto på Åsa Björklund

Åsa Björklund

Hon har ett stort och genuint intresse för människor. Under många år arbetade hon som lärare och rektor. Åsa trivs med att hålla tal.
– Jag tycker om att viga. Det är ett härligt uppdrag i en situation som är positiv.
Åsa anpassar vigseln efter brudparets önskemål.
– Som exempel kan jag nämna att jag gärna viger klädd i min Rättviksdräkt.

Foto på Bertil Enmyren

Bertil Enmyren

Han har varit vigselförrättare sedan 1981. Bertil Enmyren ser den borgerliga vigseln ur två perspektiv. Det är en servicefunktion som kommunen ombesörjer, men för honom som vigselförrättare är uppdraget att viga par också en ”krydda i tillvaron”.

– Det känns bra att kunna medverka i en positiv livssituation. Det är också intressant att få uppleva hur olika människor upplever vigseln.
Han har själv mött par som kommit i hästlandå i sällskap med orkester och skålat i champagne efter vigseln till par som kommit ”direkt från gatan” i fransiga avklippta jeans och t-tröja.

Foto på Sören Kratz

Sören Kratz

För Sören Kratz är uppdraget en hederssak. Han har förrättat borgerliga vigslar sedan tiden har var kommunalråd.
– Jag anpassar mig och ceremonin efter parens önskemål. Vill man så bär jag folkdräkt.
Som pensionär kan han ställa upp med kort varsel.

Sören har många roliga minnen från vigslarna.
– Det kanske roligaste var när jag vigde ett par under vårmarknaden. De hade träffats under höstmarknaden …

Foto på Björn Guström

Björn Guström

Han är den inflyttade stockholmaren som har arbetat som skyddsingenjör och chef inom landstinget Dalarna. Björn var kommunalråd i 4 år (till och med 2010) och har innehaft en rad andra förtroendeuppdrag.

Björn Guströms hjärta klappar extra för motorsport och entusiastfordon. I garaget står faktiskt både veteransportbil och motorcyklar.

Hans första förfrågan kom från ett samkönat par.
– Jag har sedan dess förrättat många samkönade äktenskap.
Björn deltog som vigselförrättare 2015 på Skansen i Stockholms ”Drop in” där han vigde ett 30-tal par under en dag.

Foto på Åsa Björklund

Jonny Jones

Jonny var kommunalråd i 12 år (till och med 2010) och kommunfullmäktiges ordförande till och med 2014.
Han är vid sidan av de politiska uppdragen också jord- och skogsbrukare. Jonny Jones tillbringar en stor del av sin lediga tid i naturen och är en hängiven jägare.

Många politiska förpliktelser i det dagliga schemat gör att han måste vara sovrande i valet av vigseluppdrag.

– Jag viger helst de par som vill att högtiden ska ramas in av våra traditioner och vara lite speciell. Jonny Jones viger då klädd i sin Rättviksdräkt.

Kontakt

Kommunkansli

telefon-nummer 0248-70 111, 0248-70 113 eller 0248-70 184
rattvik@rattvik.se

Information

Lättläst om borgerlig vigsel
Socitetspaviljongen vid Hvilan
Fäbodar